Kreativitet är inte längre bara något som är mänskligt. Datorernas AI-system blir allt mer sofistikerade och numer kan det vara svårt att säga vem som gjort vad. Somliga kallar det plagiat eftersom den använder sig av det den lärt sig genom att titta på bilder eller text som den matats med. Jag vet inte om skillnaden är enormt stor med oss människor, vi ”inspireras” av det andra skapar men det är sällan som någon skapar något helt unikt som aldrig tidigare skådats.
OpenAI, L.L.C. utvecklar några olika varianter av AI. De mest använda är DALL-E 2 och ChatGPT. Den förstnämnda tillverkar bilder efter att användaren talat om vad han vill ha. Den andra levererar texter.
Låt oss prova båda. Jag bad ChatGPT att skapa en dikt om en gitarr som om instrumentet var en kvinna. Den exakta kommandoraden: ”create a poem about a guitar as if the instrument were a woman” AI tolkade och sammanfattade det till en titel:
”Guitar as a woman” Sedan började den omedelbart att skriva:
My lady, my guitar, with strings of gold
You sing to me a story, never old
Your curves and lines, so smooth and fine
I caress you gently, make you mineWith every strum, my heart beats fast
You are my passion, my love to last
Your melody, a symphony divine
I am lost in you, forever entwinedYou are my solace,
my one true friend
Until the very endYour music,
a balm for my soul
I am yours, forever wholeYou are my heart, my guitar, my muse
författare: ChatGPT
I’ll love you always, my lady, my muse.
Okej, det är kanske inte poesi från de högre sfärerna men det är ändå enormt imponerande. Och man ska betänka att det här ändå är i betastadiet, AI:n är alltså föremål för ännu mer utveckling innan den är i full drift.
Självklart är det inte bara poesi den kan. Enkla manualer? Självklart:
kommandoraden: ”Förklara hur jag kan skydda en wordpress-webbplats från att hackas”. (Svaret körde jag genom google translate för att få det på svenska)
Det finns flera sätt att skydda en WordPress-webbplats från att bli hackad:
Håll WordPress-programvaran och alla plugins och teman uppdaterade för att säkerställa att alla kända säkerhetsbrister korrigeras.
Använd ett starkt och unikt lösenord för adminkontot och undvik att använda ”admin” som användarnamn.
Använd ett säkerhetsplugin, som Wordfence eller Sucuri, för att lägga till ett extra lager av skydd till din webbplats.
Begränsa antalet användare som har tillgång till webbplatsen och se till att ta bort alla konton som inte längre används.
Säkerhetskopiera regelbundet din webbplats filer och databas för att göra det lättare att återställa din webbplats i händelse av ett hack.
Använd en webbapplikationsbrandvägg (WAF) för att skydda din webbplats från vanliga webbattacker som SQL-injektion och cross-site scripting (XSS)
Begränsa inloggningsförsök för att förhindra brute-force-attacker.
Använd ett SSL-certifikat för att kryptera data som överförs mellan servern och klienten.
Genom att implementera alla dessa steg kommer du avsevärt att minska risken för att din webbplats hackas. Det är viktigt att notera att ingen webbplats är helt hacksäker, så det är också viktigt att vara beredd på det värsta och ha en plan på plats ifall din webbplats hackas.
källa: ChatGPT
Inte långt och tjatigt men de där enkla raderna lyckas banne mig sätta det mesta som behövs för en säker webbplats.
För att runda av och ge det här ännu en dimension tänkte jag att det kunde vara kul om AI fick stå för grafiken här xå.
Jag bad därför DALL-E 2 att skapa en bild som passade till dikten här ovan.
”create a woman in a bikini sitting with her back towards the camera covered by a guitar photorealistic” (Varför bikini undrar du nog – jo – det är ju en amerikanskt företag som står för fiolerna. Och de är helt övertygade om att alla människor blir galna om de råkar få se en naken människa. Alltså är AI:n förbjuden att skapa nakenhet i bilder och filtrerar bort alla sådana försök.)
Första försöket:
Hmm.. jo men där är ju en som ser hyfsat bra ut. Jag testar att utveckla den lite till:
Nä, jag behåller den bilden som jag tyckte var hyfsad. Det blev inte bättre med utveckling.
