Hemliga tester gav resultat

Hemliga tester gav resultat

VÄSTERVIK

Luttrade resenärer lättade

Den nya rälsbussen går som på räls
Västerviksborna är luttrade med att få åka buss istället för tåg när det gäller att ta sig till Linköping och efter en rejäl krogsväng fick en desperat tågvärd en idé som ledde till att KLT började genomföra de hemliga tester som nu gett resultat.

– Det var så sorgesamt, berättar Emanuel Rähls, som är tågvärd på sträckan Västervik – Linköping vid KLT. Tågen blev stående och alla fick kliva på bussen. Det var inte ok! Efter en ovanligt blöt afterwork på krogen för att dränka sorgerna kom jag på att vi borde ställa bussen på rälsen istället, och när jag dagen efter pratade med min flickvän som är civilingenjör föll bitarna på plats.

Bussen går som på räls
Tvingades uppfinna nya fälgar

Projektet presenterades för ledningen och en arbetsgrupp bildades för att se om det gick att förverkliga Emanuels spännande idé. Ur ekonomisk synvinkel vore det ju en guldgruva då ett tåg kostar 100-tals miljoner och en buss går loss på knappt en miljon. Efter en del undersökningar påbörjades testerna.

– Vi började testkörningarna på smalspåret med en av våra minibussar, berättar Anders Syllén, som är produktutvecklare vid KLT. Redan efter några provturer stod det klart att vi var något stort på spåret.

Man har nu under en månads tid nattetid genomfört hemliga tester på smalspåret i både låg och hög fart, simulerat nödstopp och testat av och påstigningar. Resultatet har genomgående varit mycket positivt. Inte en enda gång har bussen blivit stående och tvingat de tänkta passagerarna att välja annan färdmetod. En annan aspekt är miljövinsterna. I och med att bussarna körs på naturgas är de ytterst miljövänliga.

Tvingades uppfinna nya fälgar

– Det är en ny typ av nästan släta truckdäck i neoprengummi som lägger sig som ett V över rälsen. Dessa sitter på en helt ny typ av guidande fälgar som vi uppfunnit här på kontoret vilket löste de initiala problemen med urspårning, förklarar Agnes Sparre, som är tekniskt ansvarig för projektet. Den enda modifikationen vi blev tvungna att göra var ett dubbelmontage i framvagnen på bussarna, samt att sätta in ett dödmansgrepp på växelspaken.

Ratten har fått sitta kvar även om den inte längre används och så har bolaget fått rusta upp vändskivorna i Västervik och i Linköping då bussarna inte har styrhytt i båda ändarna.

– Vändskivorna är väl den enda nackdelen med den här satsningen, förklarar Agnes Sparre.  Men efter att vi sökte tillstånd för att köra buss på tågrälsen,  har vi fått förfrågningar från flera andra sträckor i Sverige där man också har problem med att tågen blivit stående.  Vi har sökt patent på våra specialfälgar och om det här faller väl ut kommer det att betyda miljarder för regionen och många arbetstillfällen.

Otrolig komfort

En annan fördel med de nya busstågen är komforten. Vår tidning fick följa med på en av testturerna till Verkebäck och det är helt otroligt hur mjukt det går.

– Det är nästan så man saknar dunkandet från rälsen, säger Yvonne Andersson, som är en av testresenärerna. Det är så ofattbart mjuk gång. Jag är övertygad om att det här blir succé.

Huruvida det blir succé eller ej återstår att se. På måndag morgon kommer de första passagerarna att kliva på tåget, eller bussen fast det numera går som på räls.

Roger M Carlsson