Från det ena till det andra

Det är många som blir upprörda om man säger att SD till stor del är ett nazistiskt parti. Kanske tror de att man då automatiskt säger att alla som röstar på SD är nazister. Men så är verkligen inte fallet. De flesta som tänker sig rösta på SD är nog snarare missnöjda med vanliga partier. Eller så är de bara vanliga människor som blivit rädda för hur samhället ser ut och tror att det finns ett “handlingskraftigt” alternativ. Men det finns dessvärre en mycket stor risk att partiet fortfarande ett nazistparti!

1988 Bildades SD. Bland partiets grundare och tidiga medlemmar fanns flera personer tidigare verksamma i högerextrema och rasistiska partier och organisationer som Framstegspartiet, Sverigepartiet och Bevara Sverige Svenskt (BSS). En av grundarna var SS-veteranen Gustaf Ekström. Att partiet förkortas till SD vilket är samma som för Sicherheitsdienst, alltså den nazistiska säkerhetstjänsten är säkert bara en slump. (Sverigedemokraterna har förresten sin egen säkerhetsorganisation numera med en säkerhetschef och en deltidsarbetande tillförordnad chef på riksplanet. I distrikten finns det sedan säkerhetssamordnare och säkerhetskommunikatörer. Alla medlemmar uppmanas att rapportera incidenter till säkerhetsenheten. Organisationen bestod 2014 av cirka 60 personer.)

Åter till historiken. Sju år passerar och SD ökar sakta. 1995 demonstrerar partiet fortfarande. Deltagarna skriker Sieg Heil och viftar med hakkorsflaggor. I den stunden, just då, med hakors och hitlerhälsningar, finner en ung Jimmy Åkesson att SD är det parti som han vill vara med i och han börjar direkt att arbeta hårt.

2001 splittras SD i två falanger. Kort sagt sparkades de med kängor och rakad hjässa ut, medan kostym och välkammade luggar blev kvar. Åkesson är en av de som stannar i SD. Han är hängiven och vill framåt och 2005 har han avancerat till att bli partiledare. Skulle han på 10 år ändrat åsikt? Eller är det samma man som gillade hakkors, kängor och nazihälsning? Det vet bara han själv.

Det dröjer trots det ända till 2011 innan SD börjar städa i sitt officiella partiprogram. Frågor som dyker upp som elefanten i rummet är: Har SD kvar nazismen? Vilken roll spelar NMR för SD’s framtid? Är det de blivande stormtrupperna? De som ska rensa upp bland motståndarna.

Framtiden?

Såhär har det sett ut genom åren.
Vad händer 2018? Om utvecklingen håller i sig är det väl snarast en fråga om egen majoritet…

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *